Roken

Roken & het tandvlees


Dat roken slecht is voor de gezondheid weten we allemaal. Maar ook voor het gebit en met name het tandvlees is roken erg slecht. Naast verkleuringen van de tanden, kiezen en tong, kan roken een slechte adem en tandvleesaandoeningen veroorzaken.

In tabaksrook zitten meerdere schadelijke stoffen, waaronder nicotine. Deze stoffen dringen door in het tandvlees waardoor de bloedvaatjes vernauwen en de wand van de bloedvaten minder doorgankelijk wordt voor de afweercellen. Hierdoor kunnen de afweercellen moeilijker bij de ontsteking komen.

Door de vernauwde bloedvaatjes bestaat het risico dat de ontsteking in het tandvlees niet of niet tijdig wordt opgemerkt. Ontstoken tandvlees bloedt namelijk makkelijk bij aanraking. Dit zal niet het geval zijn bij mensen die roken. De ontsteking kan zo ongemerkt verergeren en overgaan in parodontitis (ontsteking van het tandvlees waarbij ook het onderliggende kaakbot is betrokken).

Daarnaast zorgen de schadelijke stoffen uit de tabaksrook dat de afweercellen minder goed functioneren. Hierdoor is de kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (parodontitis) groter bij rokers dan bij niet-rokers. Ook blijkt uit onderzoek dat rokers minder goed reageren op de behandeling van parodontitis.

Verder zijn er sterke aanwijzingen dat de bacteriën in de tandplak bij mensen die roken vaak anders van samenstelling zijn dan bij niet rokers. Het aantal agressieve bacteriën zullen toenemen, waardoor de aanval van bacteriën op het tandvlees heviger wordt. Het risico dat de afweercellen de bacteriën in de tandplak niet meer onder controle kunnen houden neemt daardoor toe.


Lees verder:

Zwangerscha

Diabetes»

Stress»

MONDHYGIENIST

CAROLIEN IBURG

mondzorgnu.nl © 2011    

Carolien Iburg, Mondhygiënist • Kalverstraat 3  • 4331 LZ Middelburg • Tel:06-15531289

• Email: ciburg.mh@zeelandnet.nlRouteplanner

Kvk nr. 20166683

Privacy